Product

aopz_de_bey_aardappel_gerecht_2016_09_15_0162

De Hoeksche Rooie een belevenis op je bord!

De Hoeksche Rooie is een schitterende aardappel met een rode schil die zich kenmerkt met een volle romige smaak en een tikketje zoete bite. Een aardappel, die bij voorkeur in de schil gegeten wordt. De Hoeksche Rooie is bijzonder geschikt voor in salades en als toevoeging in gerechten. De Hoeksche Rooie kan zowel bereid worden in de oven als gekookt en gepureerd. Kortom een veelzijdige aardappel met een unieke smaak. Een sausje, boter of zout zijn niet nodig! De aardappel is zo lekker, dat het een groente wordt. Een belevenis op je bord.

mirjamlemsfotografie-klompe-2016-09-09-0938

Van Klei tot Smaaksensatie

De Hoekschewaardse Telers, een coöperatie van zes lokale akkerbouwers van de Hoeksche Waard, staken een aantal jaren geleden de koppen bij elkaar om een eigen duurzame streekaardappel te ontwikkelen. Het uitgangspunt was dat de smaak en de kwaliteit van de aardappel voorop stond.

De Hoeksche Rooie kwam zonder twijfel als beste naar voren in testen door chefkoks, smaakonderzoekers en de consument. Zij waardeerden de Hoeksche Rooie als een hoogwaardige culinaire aardappel met een wauw-effect. Hierbij staat de smaak en de herkenbaarheid voorop!

Hoeksche Rooie Erkend Streekproduct

Erkend Streekproduct
In oktober 2012 kreeg de Hoeksche Rooie het keurmerk van Erkend Streekproduct. De Hoeksche Waard staat bekend om zijn unieke zware kleigrond, waardoor de aardappelen een unieke smaak meekrijgen. Vandaar dat de Hoeksche Rooie alleen op dit Zuid-Hollandse eiland geteeld kan worden.

De akkerrand langs het perceel is goed voor de biodiversiteit

Duurzaam Telen
De Hoeksche Rooie wordt uitsluitend op duurzame wijze geteeld in de Hoeksche Waard door de Hoekschewaardse Telers. Zo zijn de akkers omzoomd door bio-diverse akkerranden. Heggen waar kruiden, bloemen en insecten welig tieren. Op natuurlijke wijze wordt de Hoeksche Rooie beschermd voor ongedierte en bacteriën, die schadelijk zijn voor de aardappel. Hierdoor hoeven de telers bijna niet te spuiten. Overigens wordt nooit de aardappel bespoten, alleen het loof van de plant. Tijdens de teelt wordt de aardappel regelmatig getest op de smaak. Pas als deze uitstekend is, wordt de Hoeksche Rooie geoogst. Slow is lekker

De Hoeksche Rooie wordt geteeld volgens de principes van ‘Slow Food’ uit Italië en ‘Terroir’ uit Frankrijk. Dat betekent dat de teelt een langzame rijping heeft. De aardappel blijft langer dan gemiddeld in de grond om aan smaak te winnen. De oogst is in september. De levertijd is van oktober tot en met april.

Dit groeit uit 1 pootaardappelBewaren
De Hoeksche Rooie is goed lang houdbaar. Bewaar de aardappel op een koele, donkere plaats – niet in de koelkast, dat is te koud. Zorg dat de aardappelen kunnen ‘ademen’. Bewaar ze in een kist of in een papieren zak.

Wilt u de aardappel proeven? Kijk op proeverijen via Facebook en de verkooppunten!

 

Over de Hoeksche Rooie

Op onze akkers groeit een schitterende aardappel: Hoeksche Rooie. Al onze kennis en passie voor het telen van aardappelen stoppen wij erin zodat u straks een heerlijke aardappel op uw bord heeft liggen.

Lees meer over de Hoeksche Rooie

Recepten index

Hoeksche Rooie maaltijdtaart Hoe kook ik een Hoeksche Rooie? Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie Overheerlijke ovenschotel met een Spaans tintje Aardappelen op zijn Hitsers Puree variant; venkelpuree met crème fraîche Parmezaanse aardappelen Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie Zelfgemaakte friet met mayo Asperges met gekookte aardappelen Bekijk alle recepten