Recepten

De Hoeksche Rooie is een veelzijdige aardappel met een heerlijke volle romige smaak. Een aardappel die zich goed laat gebruiken in diverse bereidingen. Onze recepten zijn met zorg samengesteld. Regelmatig voegen we lekkere recepten toe op onze website. Hierdoor kunt u eindeloos variëren in uw keuken.

aopz_de_bey_aardappel_gerecht_2016_09_15_0068Gekookt
Met schil komt de smaak van de Hoeksche Rooie het beste tot zijn recht. Kook de aardappelen ongeveer 20-25 minuten in een klein laagje water. Zet de aardappelen nooit helemaal onder water. Klein beetje zout erbij, dat is alles. Doe wel de deksel op de pan zodat het water niet te veel verdampt anders koken de aardappelen droog.
Weetje: Gekookte aardappels zijn een bron van vezels, vitamine C, vitamine B6 en Kalium. Een aardappel in de schil bevat 2x zoveel vezels!

aopz_de_bey_aardappel_gerecht_2016_09_15_0011

 

In de oven
Was de aardappelen schoon, laat de schil zitten en snijd ze in stukjes. Kook de aardappelen circa 10 minuten, in een klein laagje water. Spoel de stukjes aardappelen af en doe ze in een ovenschaal. Schenk er een scheutje olijfolie bij, voeg wat zeezout en kruiden naar keuze (rozemarijn, knoflook etc.) toe, goed omroeren en dan 20 minuten in de oven op 200 graden. Roer de aardappelstukjes halverwege even om.
In plaats van in de oven kunt u de voorgekookte stukjes, met dezelfde toevoegingen, ook in de koekenpan bakken.

aopz_de_bey_aardappel_gerecht_2016_09_15_0203Puree
De Hoeksche Rooie is ook geschikt om puree van te maken. Kook de aardappelen zoals hier boven beschreven. Giet ze af en stamp de aardappelen fijn. Voeg wat melk en/of boter toe om de puree smeuïg te maken. Wilt u de puree fijner/gladder maken voeg dan wat meer melk en boter toe en mix de puree even met de keukenmixer.
Variatietips: citroenschil, geroosterde pijnboompitten of verse kruiden zoals peterselie toevoegen, of voeg bij het koken een teen knoflook toe.

Bewaartip!
Bewaar aardappelen op een koele, donkere plaats, dan kunt u ze een hele tijd goed houden. Bewaar ze niet in de koelkast, dat is te koud. Zorg dat aardappelen kunnen ‘ademen’. Bewaar ze dus niet in een plastic zak, maar in een kist of papieren zak.

Hebt u Hoeksche Rooie op een lekkere manier klaargemaakt? Laat het ons weten!

Over de Hoeksche Rooie

Op onze akkers groeit een schitterende aardappel: Hoeksche Rooie. Al onze kennis en passie voor het telen van aardappelen stoppen wij erin zodat u straks een heerlijke aardappel op uw bord heeft liggen.

Lees meer over de Hoeksche Rooie

Recepten index

Hoeksche Rooie maaltijdtaart Hoe kook ik een Hoeksche Rooie? Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie Overheerlijke ovenschotel met een Spaans tintje Aardappelen op zijn Hitsers Puree variant; venkelpuree met crème fraîche Parmezaanse aardappelen Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie Zelfgemaakte friet met mayo Asperges met gekookte aardappelen Bekijk alle recepten