Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie

Eind februari zat Hoeksche Rooie in de Streekbox. Streekbox is een doos met streekproducten die aan huis bezorgd wordt. Culinair journaliste Janneke Vreugdenhil maakte er een heerlijk gerecht van: gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie.

Ingrediënten:

  • 600 gram Hoekse Rooie, geschild en in plakjes van ½ cm
  • ongeveer 600 gram pompoenvlees, eveneens in plakjes van ½ cm (de vorm maakt niet zoveel uit, als de plakjes maar ongeveer even dik zijn als de aardappelplakjes)
  • ½ prei, in dunne ringetjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 125 gram jong belegen boerenkaas, geraspt
  • 20 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 krappe theelepel kerriepoeder
  • een klein scheutje melk

Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180°C.
Breng een pan ruim gezouten water aan de kook en kook hierin de aardappelschijfjes 5 minuten voor. Smelt 10 gram boter in een koekenpan en fruit hierin heel zachtjes de prei en knoflook met de kerriepoeder. Voeg de crème fraîche en melk toe en maak flink op smaak met zout en peper. Gebruik de rest van de boter om een lage ovenschaal mee in te vetten. Giet de aardappelschijfjes af en doe ze in de ovenschaal. Voeg de plakjes pompoen toe en schenk er de kerrieroom over. Hussel alles voorzichtig door elkaar en spreid uit tot een egale laag. Bestrooi met geraspte kaas, en bak 30–40 minuten in de oven. Laat de gratin 5 tot 10 minuten rusten voor je hem serveert. Lekker met een groene salade met walnoten en een friszure dressing.

Tip: als je een restje over hebt van deze gratin: niet weggooien! Leng het de volgende dag aan met bouillon, warm het op en pureer tot een superromig pompoensoepje.

Aardappel pompoen gratin
Foto door Sarah Majchrzak die het gerecht klaarmaakte en via Twitter met ons deelde.

Lees meer over de Streekbox of Janneke Vreugdenhil.

Over de Hoeksche Rooie

Op onze akkers groeit een schitterende aardappel: Hoeksche Rooie. Al onze kennis en passie voor het telen van aardappelen stoppen wij erin zodat u straks een heerlijke aardappel op uw bord heeft liggen.

Lees meer over de Hoeksche Rooie

Recepten index

Hoeksche Rooie maaltijdtaart Hoe kook ik een Hoeksche Rooie? Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie Overheerlijke ovenschotel met een Spaans tintje Aardappelen op zijn Hitsers Puree variant; venkelpuree met crème fraîche Parmezaanse aardappelen Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie Zelfgemaakte friet met mayo Asperges met gekookte aardappelen Bekijk alle recepten