Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie

Kou, wind regen; tijd voor winterse kost! Hoewel Hoeksche Rooie een vrij vastkokende aardappel is kun je er prima puree van maken. Heerlijk voor in een ovenschotel of een stevige stamppot. We vertellen u in een paar stappen hoe u puree kunt maken:

    • Schil de aardappelen en snijd ze eventueel in evengrote stukken.
    • Kook de aardappelen ongeveer 20 minuten in een pan met een klein laagje water. Doe wel de deksel op de pan ander koken de aardappelen droog. Zodra je makkelijk met een vork in de Hoeksche Rooie kunt prikken zijn ze gaar.
    • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg wat boter en/of melk toe. Doordat Hoeksche Rooie vrij veel zetmeel bevat hoeft u niet zo veel boter en melk toe te voegen. Kruid de puree naar smaak met zout en nootmuskaat. Voor een hele gladde puree voegt u wat meer melk toe en gebruikt u eventueel een staafmixer.

Smaaksuggesties: eet u puree bij vis voeg dan wat citroenrasp toe aan de puree voor een frisse smaak. Bij vlees is het lekker om wat geroosterde pijnboompitjes aan de puree toe te voegen. Verse kruiden zoals peterselie of een geperst teentje knoflook zorgen ook voor extra smaak.

Eet smakelijk!

Puree maken van Hoeksche Rooie tijdens Rotterdams Oogstdiner. Foto: Paul van der Blom

Tijdens het Rotterdams Oogstdiner op 21 september 2012 maakten wij voor zo’n 100 mensen puree van Hoeksche Rooie. Daarbij werd een verse worst van Wildvleesch geserveerd.

Over de Hoeksche Rooie

Op onze akkers groeit een schitterende aardappel: Hoeksche Rooie. Al onze kennis en passie voor het telen van aardappelen stoppen wij erin zodat u straks een heerlijke aardappel op uw bord heeft liggen.

Lees meer over de Hoeksche Rooie

Recepten index

Hoeksche Rooie maaltijdtaart Hoe kook ik een Hoeksche Rooie? Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie Overheerlijke ovenschotel met een Spaans tintje Aardappelen op zijn Hitsers Puree variant; venkelpuree met crème fraîche Parmezaanse aardappelen Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie Zelfgemaakte friet met mayo Asperges met gekookte aardappelen Bekijk alle recepten