Zelfgemaakte friet met mayo

Gisteren waren we op de Culiperslunch in De Kookfabriek in Amsterdam. Alle aanwezigen kregen een zakje Hoeksche Rooie mee. Martine Hilverda maakte er thuis direct zelfgemaakte friet met mayo van. Hoe ze dat deed? Hier haar recept voor 2 personen.

Frietjes
8  Hoeksche Rooie aardappels
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
Snuf zout
Scheutje olijfolie

Mayonaise
140 ml olijfolie
1 eidooier
1 theelepel dijonmosterd
scheutje citroensap
peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappels en droog ze af. Snijd ze in partjes en schud ze droog in een theedoek. Hoe droger, des te knapperiger de frietjes. Meng in een ruime kom de olijfolie, paprika- en chilipoeder. Hussel de frietjes door het oliemengsel.
Spreid ze vervolgens uit op een bakplaat, schilkant naar beneden, snuf zout erover en bak ze in 45 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Maak in de tussentijd de mayonaise. Doe de eidooier in een kommetje en meng met een garde de mosterd erdoor. Voeg een beetje peper en zout toe.
Vervolgens kan je, druppel voor druppel, de olijfolie toevoegen, blijf onafgebroken kloppen. Wanneer dit goed mengt, kun je een dun straaltje olijfolie erin gieten, nog steeds blijven kloppen!
Wanneer de helft van olijfolie gemengd is, voeg je het citroensap toe. Ga door met een dun straaltje olijfolie tot alles is opgenomen.

Klaar is uw zelfgemaakte friet met mayo!

Het volledige verhaal van Martine Hilverda is te lezen op haar blog.

Over de Hoeksche Rooie

Op onze akkers groeit een schitterende aardappel: Hoeksche Rooie. Al onze kennis en passie voor het telen van aardappelen stoppen wij erin zodat u straks een heerlijke aardappel op uw bord heeft liggen.

Lees meer over de Hoeksche Rooie

Recepten index

Hoeksche Rooie maaltijdtaart Hoe kook ik een Hoeksche Rooie? Winterse kost; puree van Hoeksche Rooie Overheerlijke ovenschotel met een Spaans tintje Aardappelen op zijn Hitsers Puree variant; venkelpuree met crème fraîche Parmezaanse aardappelen Gratin van Hoeksche Rooie, pompoen en kerrie Zelfgemaakte friet met mayo Asperges met gekookte aardappelen Bekijk alle recepten